Tagtik

Brussel ongerust over komst Turkse vicepremier

Woensdag komt Numan Kurtulmus, de vicepremier van Turkije naar Brussel. Hij zal in een Brussels hotel een toespraak houden op een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli 2016.

In Nederland werd een gelijkaardige plechtigheid vorige week nog verboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet zinnens om de manifestatie in Brussel te verbieden. "De enigen die de plechtigheid kunnen verbieden, zijn de stad Brussel en de Brusselse politie, als ze vinden dat er gevaar dreigt voor de openbare orde", aldus Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister Jambon bij De Standaard.

Toch heerst de vrees dat de plechtigheid zou leiden tot een manifestatie van aanhangers van Turks president Erdogan. Maar die vrees is ongegrond volgens de organisatie. "Het wordt geen politieke bijeenkomst, maar een ingetogen plechtigheid om de slachtoffers te herdenken", zo zegt Enis Cimen, de organisator van de bijeenkomst in Brussel, in dezelfde krant. "Het is helemaal geen meeting van de AKP. We hebben contact gehad met die partij om de minister naar hier te krijgen, daar stopt het."

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren