Tagtik

Burgemeester Calais: "Verboden migranten eten te geven"

Om een nieuwe situatie te vermijden waarin duizenden migranten hun eigen dorp bouwen in Calais, heeft burgemeester Natacha Bouchart een opmerkelijk gemeentelijk order uitgevaardigd. De belangrijkste maatregel die sinds vrijdag in werking is, is het verbod om voedsel aan migranten uit te delen. Ook bewaken sinds kort zwaarbewapende agenten de voormalige jungle om te voorkomen dat migranten er opnieuw hun intrek nemen.

"Dit is geen richtlijn tegen het verspreiden van maaltijden, maar tegen samenscholingen die de orde verstoren en tegelijk voor problemen op het vlak van veiligheid en afval leiden. Ik nam dit besluit om ervoor te zorgen dat er geen permanente basis meer komt rond Calais", nuanceert Bouchart haar maatregelen.

Liefdadigheidsorganisaties vinden de maatregel echter onmenselijk omdat ze de migranten aan hun lot overlaat. "Ze proberen de vluchtelingen onzichtbaar te maken, dus maken ze de voedselbedelingen in de stad moeilijker dan op het platteland. We kunnen overdag geen maaltijden uitdelen, dus moeten we het dan maar 's nachts doen", vertelt Renke Meuwese van Refugee Community Kitchen en Help Refugees strijdvaardig in The Guardian. (Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian - HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren