Tagtik

Busmaatschappij blundert: "Mijn moeder was bont en blauw geslagen"

Een 77-jarige vrouw uit Ekeren, genaamd Godelieve De Smet, woonde jarenlang in Spanje. Omdat de Belgische vrouw slechter begon te zien en haar geheugen haar geregeld in de steek liet, besloot ze samen met haar zoon dat het tijd was om terug te keren naar België.

Aangezien je met de bus tot 80 kg bagage mag meenemen, zou Godelieve met de bus naar België terugkeren. Zoon Robby Van de Vreken trok zelf nog naar Spanje om de laatste zaken af te handelen. Daags nadien zou hij met het vliegtuig terugkeren en zijn moeder zou de bus in Benidorm nemen. Robby uit Ekeren moest immers de dag erop gaan werken en zo kon zijn moeder al haar spullen toch meenemen.
 naar België.

"De bus vertrok in Benidorm. Maar al bij het vertrek bleek er iets niet in orde: mijn moeder stond niet op de transportlijst. Pas na verschillende telefoons van de chauffeur mocht ze toch mee. Daarna volgde de volgende verrassing: er was een overstap gepland in Barcelona. Nochtans had niemand ons dat gezegd", doet Robby zijn verhaal in GVA. Tijdens de overstap in Barcelona liep het echter helemaal fout.

"Een vriendelijke Fransman had aangeboden om mijn moeder te helpen bij het overstappen. Hij ging met haar paspoort naar het kantoortje om een instapkaart te krijgen, maar daar lieten ze hem weten dat mijn moeder zelf aanwezig moest zijn. Ze klom terug uit de bus, maar omdat het erg druk en warm was in het kantoor, ging ze opnieuw naar buiten. De Fransman moest intussen zelf vertrekken met zijn bus, waardoor hij haar niet verder kon helpen. Hij deed wel nog de moeite om mij daarover op te bellen. Hij zei ook dat hij niet wist waar mijn moeder naartoe was gegaan", vertelt Robby.

Robby belde hierop onmiddellijk het noodnummer van busmaatschappij Eurolines. Daar stelde men hem gerust dat ze zijn moeder waren gaan zoeken en dat ze nu opnieuw veilig en wel op de bus richting Antwerpen zat. Ze zou donderdag samen met de andere reizigers aankomen in België. Bijgevolg kon Robby met een gerust gemoed gaan werken, terwijl zijn oudste zus in de Van Stralenstraat in Antwerpen op de aankomst van de bus ging wachten. "Ze controleerde de aankomende bussen een voor een, maar van mijn moeder was er geen spoor. Toen ik naar het kantoor van Eurolines in Brussel belde, kreeg ik te horen dat mijn moeder niet op de transportlijsten stond, in tegenstelling tot wat men eerder had beweerd", reageert Robby.

"Ik was dus meermaals belogen. Men was mijn moeder níét gaan zoeken en ze was nooit op de bus gestapt. Ze lag wél in een Spaans ziekenhuis. Bont en blauw, onderkoeld en met gekneusde ribben", doet hij uit de doeken.

De 77-jarige Godelieve De Smet werd tijdens de overstap in Barcelona overvallen en zwaar toegetakeld. Daarna zwierf ze nog urenlang rond in de straten van Barcelona, tot ze compleet verzwakt werd opgemerkt en naar het ziekenhuis werd gebracht. Dat vernam Robby uiteindelijk via het consulaat-generaal.

"Uiteindelijk ben ik haar zelf met de auto gaan halen. Van de overval kan ze zich weinig herinneren. Toch ben ik razend op Eurolines. Als zij me niet hadden wijsgemaakt dat mijn moeder veilig en wel op de bus zat, had ik veel sneller kunnen ingrijpen. Dan had ik de politie kunnen inschakelen, of haar naar een hotel laten brengen. Maar nu was ze urenlang op zichzelf aangewezen. Daar heb ik het erg moeilijk mee", reageert de zoon van het slachtoffer bij GVA. Hij overweegt dan ook een klacht in te dienen tegen de busmaatschappij.

(Skwadra by Tagtik/Source: GVA/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren