Tagtik

Crematoria kunnen niet volgen

België kent in de eerste weken van dit jaar een opvallende stijging van het aantal doden: door de griepepidemie sterven veel meer ouderen, wat zorgt voor bijna 20 procent meer sterfgevallen dan normaal, zo meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Crematoria kunnen de aanvragen niet volgen: in januari waren er 6.487 crematies, 950 meer dan vorig jaar. "In West-Vlaanderen kan men het niet altijd meer bolwerken. Wekelijks nemen we een tiental crematies over", zo zegt Kris Coenegrachts van het crematorium in het Oost-Vlaamse Lochristi. Heel veel crematies moeten dan ook enkele dagen worden uitgesteld.

En dan nog zijn we nog niet bij de hoogste piek in de sterfgevallen beland. "De griep blijft gemiddeld tien weken in het land. We zitten nu in week 6, de epidemie houdt dus nog een maand aan", aldus viroloog Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws. Hoogbejaarden worden dan ook nog eens het laatst ziek: eerst worden kinderen ziek, gevolgd door de ouders en dan hun collega's en de rest van de bevolking. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren