Tagtik

Crevits: "Beroep van leraar opnieuw prestige geven"

Wie leraar wil worden zal vanaf 2019 enkel nog terecht kunnen in een hogeschool of aan een universiteit. De regering besliste immers om de lerarenopleiding grondig te hervormen. "Loodgieters of bakkers, bijvoorbeeld, die nog geen diploma hoger onderwijs hebben, maar wel voor de klas wil staan. Voor hen komt er vanaf het schooljaar 2019-2020 een educatieve graduaatsopleiding aan de hogescholen", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Omdat veel leerkrachten na het afstuderen al in de eerste drie jaren waarin ze actief zijn in het onderwijs afhaken, zullen universiteiten en hogescholen de opdracht krijgen om afgestudeerde leerkrachten te blijven opvolgen.

Ook wie aan de universiteit een opleiding wil starten, hoeft binnenkort niet meer op het einde van zijn opleiding pas voor het onderwijs te kiezen. Dat zal al van in het begin kunnen aangezien er vanaf het schooljaar 2019-2020 educatieve masters zullen ingevoerd worden. Hierdoor zullen studenten al in hun bacheloropleiding enkele educatieve vakken kunnen opnemen om na het behalen van dat diploma meteen door te stromen naar de educatieve master. Al deze maatregelen zullen vanaf het schooljaar 2019-2020 ingevoerd worden. "De opleiding wordt hervormd om de job van leraar meer prestige te geven", verklaart Onderwijsminister Hilde Crevits.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren