Tagtik

Daarom is de komst van de lente een slechte zaak

De eerste terrasjes, her en der al een barbecue en vooral korte broeken en rokjes: het afgelopen weekend bracht de lente naar Vlaanderen. Toch is dat niet voor iedereen een goede zaak.

Donderdag wordt het zelfs 20 graden, maar specialisten in fauna en flora zijn dit vroege lenteweer liever kwijt dan rijk. Doordat er enkel eind januari een echte koude winterprik was, is de bloei van fruitbomen en groentegewassen dit jaar al vroeg begonnen. Aangezien er na deze warmere periode van de komende dagen nog wel eens een stevige nachtvorst aan kan komen, kunnen vele gewassen en bloesems nog kapot vriezen.

Ook de trekvogels die naar de gebieden rond de Middellandse Zee trokken voor hun wintervakantie, zijn vervroegd teruggekomen naar Vlaanderen. "Voor de vogels die uit Afrika komen, is de vroege lente slechter nieuws. Die weten namelijk niet dat het hier al warm is, en zijn er nog niet. Neem nu de koekoek. Dat beestje leeft van rupsen. Die zijn er nu al, maar de koekoek nog niet. Hij komt te laat om daarvan te genieten ", waarschuwt bioloog Dirk Draulans. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren