Tagtik

'Daarom is Messi meest overbetaalde voetballer ter wereld'

De Argentijnse topvoetballer Lionel Messi zou eigenlijk niet zoveel mogen verdienen. Althans dat concludeert een wetenschappelijk tijdschrift na data-analyse. De studie beweert dat Barcelona het gigantische loon dat het uitkeert aan Messi, niet recupereert op andere manieren. De return on onvestment van Lionel Messi zou bijgevolg te laag liggen bij de Catalaanse voetbalclub.

Messi won de Gouden Bal al vijf keer sinds hij voor Barcelona tekende. Hij is dan ook een van de hoofdrolspelers in een rijkgevuld Barcelonees voetbalhoofdstuk uit de geschiedenisboeken van de club. Het buitengewone talent van Messi wordt dan ook rijkelijk beloond met een salaris dat hem tot een van de best verdienende sportmannen ter wereld maakt, samen met zijn rivaal Cristiano Ronaldo. Volgens de International Journal of Computer Science in Sport zou Messi eigenlijk zo veel niet mogen verdienen. De IJCS gebruikte in een onderzoek de salarissen van 2016 in alle Europese topcompetities en vergeleek ze met de prestaties van de desbetreffende spelers. Variabelen als de leeftijd, positie op het veld, club en andere factoren werden in een logaritme opgenomen ten einde de 'echte' waarde van een speler te bekomen.

Ondanks zijn status als een van de beste spelers ter wereld, staat Lionel Messi bovenaan bij de meest overbetaalde spelers ter wereld. De IJCS berekende dat de eigenlijke waarde van Messi maar liefst 320.000 euro lager ligt dan zijn weeksalaris.

"Het loon van een profvoetballer wordt uiteraard bepaald door verschillende factoren die niet rechtstreeks gelinkt worden aan zijn prestaties. Een speler die enorm populair is bij de fans, kan dus zeker een hoger loon krijgen omdat hij voor veel inkomsten in de merchandising en voor veel supporters zorgt", concludeert de studie van de International Journal of Computer Science in Sport. Zo verdient Leo Messi 550.000 euro per week, maar zorgt hij voor heel wat inkomsten uit sponsorcontracten, merchandising, portretrechten en anderen die volledig los staan van zijn prestaties op het veld.

Volgens het gebruikte algoritme zou Messi toch wel nog steeds de best betaalde voetballer ter wereld zijn, alleen zou volgens de IJCS een iets lagere verloning zeker ook gerechtvaardigd zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: International Journal of Computer Science in Sport - Goal.com/Illustration picture: TT)

Ook dit kan u interesseren