Tagtik

De laatste tien winnaars van Milaan - San Remo

Zaterdag wordt de 108e Milaan - San Remo gereden. De Primavera is met zijn bijna 300 kilometer de langste klassieker. Wie wint, hangt vaak af van kleine details, want in de laatste tien edities is er geen enkele renner in geslaagd om alleen over de finishlijn te komen. Zelfs de Poggio, op enkele kilometers van de aankomst, is geen scherprechter meer. Een koninklijke sprint beslist vaak over La Classicissima. We geven een klein overzicht van de laatste tien winnaars.

1. De dubbel voor Oscar Freire in 2007

Een aanval van Riccardo Ricco en Philippe Gilbert op de Poggio wordt in de laatste hectometers tenietgedaan dankzij het werk van de spurtersploegen. In de laatste rechte lijn zet Oscar Freire zich in het wiel van Alessandro Petacchi, de winnaar van twee jaar eerder. Na zijn winst in 2004 wint de snelle Spanjaard zijn tweede Primavera.

2. Cancellara op volle kracht in 2008

Op de Poggio trekt Bertolini in de aanval. Net als het jaar voordien gaat Philippe Gilbert met hem mee, met in zijn spoor Pozzato, Ballan, Nocentini, Rebellin, Cancellara en Freire. In de afdaling komt een groep van zo'n vijftien renners tot stand. Fabian Cancellara reageert op een aanval van de Spanjaard Landaluze. De andere renners kijken naar elkaar en de Zwitser wint met vier seconden voorsprong op de groep, waarvan Filippo Pozzato de sprint wint voor Philippe Gilbert.  Fabian Cancellara voegt een van de monumenten in het wielrennen toe aan zijn palmares, twee jaar na zijn zege in Roubaix.

3. Mark Cavendish in extremis in 2009

Freire en Cancellara, de winnaars van de vorige twee edities, zijn er niet bij. Een koninklijke spurt beslist opnieuw over de overwinning. De Duitser Heinrich Haussler moet de spurt aantrekken voor Thor Hushovd, maar gaat zo snel dat hij enkele lengten voorsprong neemt op 250 meter van de streep. Alleen de Brit Mark Cavendish raakt hem nog met een fenomenale jump voorbij. Hushovd is derde.

4. Oscar Freire met zijn derde in 2010

Na een sterke Tirreno-Adriatico staat Tom Boonen als favoriet aan de start. Ondanks enkele aanvallen op de Poggio en de kilometers erna van renners zoals Gilbert, Nibali en Pozzato, stoomt het hele peloton door naar de laatste rechte lijn. Oscar Freire pakte zijn derde zege in de Primavera, voor Boonen en Petacchi.

5. Matthew Goss, de eerste winnaar van buiten Europa in 2011

Aan de vod zijn ze nog met acht die een kans maken op de overwinning: Cancellara, Gilbert, Goss, Pozzato, Scarponi, Ballan, Offredo en Nibali. Nibali zet aan, maar Offredo springt naar hem en moet de sprint aantrekken. Goss wint voor Fabian Cancellara en Philippe Gilbert. De Australiër is de eerste niet-Europeaan die de Primavera wint.

6. Simon Gerrans, de tweede Australiër op rij in 2012

Australië heeft de smaak te pakken, want een jaar na Matthew Goss wint zijn landgenoot Simon Gerrans. De Australiër raakt samen met Vincenzo Nibali en Fabian Cancellara weg op de Poggio. Het drietal blijft uit de greep van het aanstormende peloton en Gerrans wint voor de Zwitser en de Italiaan.

7. Gerald Ciolek, de grote verrassing in 2013

Ciolek is een verrassende winnaar, voor de twee grote favorieten Sagan en Cancellara. De wedstrijd werd onderbroken en ingekort door het slechte weer, met sneeuw, regen en bijzonder lage temperaturen.

8. Alexander Kristoff voor een Noorse primeur in 2014

Een groep van 30 renners raakt weg op de Poggio. Arnaud Démare kan niet volgen, John Degenkolb rijdt lek. Paolini doet al het werk voor kopman Alexander Kristoff die de sprint makkelijk wint voor Fabian Cancellara en Ben Swift. Kristoff wordt zo de eerste Noor die een van de vijf grote wielermonumenten wint.

9. Duitsland opnieuw aan het feest in 2015 dankzij John Degenkolb

Voor de eerste keer sinds 2007 eindigt de wedstrijd opnieuw op de Via Roma. Ondanks enkele aanvallen in de laatste kilometers wordt de Primavera in de sprint beslist. De Duitser John Degenkolb is de sterkste, voor de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews.

10. Arnaud Démare, een omstreden winnaar in 2016

John Degenkolb kan zijn titel niet verdedigen en het is de Fransman Arnaud Démare die de massaspurt wint voor Ben Swift en Jurgen Roelandts. De Fransman Nacer Bouhanni (4e) wordt gehinderd door een weerbarstige ketting. Peter Sagan wordt gehinderd door de val van een van de favorieten, de Colombiaan Fernando Gaviria. De overwinning van Démare is omstreden, want de renner van FDJ zou door de volgwagen van zijn ploeg 'geholpen' zijn geweest om terug te keren na een val op de Cipressa. (LpR witg Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren