Tagtik

Diëtisten niet overtuigd van suikertaks

"De verhoogde suikertaks die in het nieuwe pakket maatregelen van de regering zit, is gewoon een verkapte belasting", dat zeggen de diëtisten en de sector van de frisdranken. De federale regering wil deze maatregel invoeren om de gezondheid van de Belgen te verbeteren, desondanks het feit dat in het buitenland reeds bewezen werd dat een suikertaks geen invloed heeft op de gezondheid.

Voor een blikje frisdrank bedraagt de suikertaks sinds januari 1 cent, binnenkort zal dit vermoedelijk 4 cent per blikje bedragen, berekende de redactie van het VTM nieuws. Op deze manier hoopt de regering de aankoop van frisdranken af te remmen. Ook is er nog een andere reden: "We weten ook allemaal dat mensen die deze producten intensief gebruiken hogere gezondheidsrisico's met zich meebrengen en dus ook voor hogere kosten in de sociale zekerheid en gezondheidszorg zorgen. Daarom lijkt het me dan ook evident dat er op deze manier wordt gezorgd voor bijkomende inkomsten om die kosten te dekken", reageert Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bij VTM.

Ondertussen vreest de Beroepsvereniging van voedingsdeskundigen en diëtisten dat de suikertaks niet voor de verhoopte positieve evolutie zal zorgen. "Als we naar andere landen kijken, dan is er bijvoorbeeld in Mexico een taks van 20 % en daar ziet men nu na enkele jaren toch al wel een beetje een daling van de verkoop van frisdranken, maar echt een effect op de gezondheid van de bevolking? Dat is zeker nog niet duidelijk", reageert Tanja Callewaert van de Beroepsvereniging van voedingsdeskundigen en diëtisten bij VTM.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM nieuws/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren