Tagtik

Dit betekent het zomerakkoord voor u!

Alle regeringspartijen zijn blij met de maatregelen die premier Charles Michel woensdag kon voorstellen. Vakbonden zijn minder tevreden, maar wat betekenen de maatregelen voor de burgers?

Voor werknemers komen enkele maatregelen die het leven in een bedrijf draaglijker moeten maken: werkgevers moeten binnenkort duidelijk te kennen geven of werknemers buiten de werkuren bereikbaar moeten zijn, in grote firma's komen burn-outcoaches, een bezoek aan de psycholoog wordt terugbetaald. Wie vier vijfde werkt, kan ook nog aan de slag als flexi-jobber en iedereen kan tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen in bijvoorbeeld een vereniging.

Voor ondernemers komt een vermindering van de vennootschapsbelasting van 33,99 naar 25 procent tegen 2020, voor kmo's gaat dit van 25 naar 20 procent. Ter compensatie komt er onder meer een maatregel tegen belastingontwijking. Deze maatregelen moeten vooral voor nieuwe jobs zorgen.

Beleggers (maar alleen wie voor meer dan 500.000 euro aan effecten heeft) krijgen een 'rijkentaks' van 0,15 procent opgelegd. Een voorbeeld: wie 1 miljoen euro aan aandelen, obligaties en fondsen heeft, betaalt door aftrek slechts 570 euro extra belastingen.

Spaarboekjes worden maar tot een opbrengst van 940 euro belastingvrij: dit moet 'slapend' geld op spaarboekjes meer richting investeringen duwen.

De suikertaks op frisdranken wordt verhoogd en dat maakt de frisdranken voor de consumenten enkele eurocent duurder. Kosten voor de opvang van kinderen worden meer terugbetaald voor alleenstaande ouders en ook het minimumpensioen gaat omhoog.

(Fausto by Tagtik/Bron: De Morgen, Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren