Tagtik

Eigenaars machteloos, Roma mogen nog minstens maand blijven

De eigenaars van vier huizen in Gent staan machteloos nadat Roma-zigeuners vorige week inbraken in hun woning en deze nu niet meer willen verlaten. Dat meldt de VRT. De vier panden in de Provenierstersstraat, de Peperstraat en de Sint-Jacobsnieuwstraat in Gent zouden binnenkort verbouwd worden.

Alexander De Cuyper is een van de gedupeerde eigenaars en werd telefonisch op de hoogte gebracht door zijn buren. Hij deed zijn verhaal op het journaal. "Ik ben er onmiddellijk naartoe gegaan. Daar stelde ik vast dat zowel in mijn huis als in dat ernaast krakers verblijven", vertelt Alexander, die ook nog een slotenmaker ter plaatse stuurde, al haalde dat ook niets meer uit. "De slotenmaker is ter plaatse geweest, maar kan niets doen. 'Het is nu eenmaal de wet', zei hij. We hebben met onze eigen ogen gezien dat de krakers de sloten aan het vervangen zijn", getuigt de gedupeerde eigenaar. De Cuyper startte inmiddels een burgerlijke procedure op en nam een advocaat onder de arm. "Maar het gaat nog minstens twee ­weken duren voor er een uitspraak komt. En als dan besloten wordt dat de krakers weg moeten, krijgen ze daar nog eens twee weken voor. Het stadsbestuur zou de burgers moeten vrijwaren van zulke toestanden. Maar op mijn vraag om de krakers tijdelijk elders onderdak te geven, gaat de burgemeester niet in", verklaart De Cuyper in Het Nieuwsblad.

De lokale politie Gent deed de nodige vaststellingen en momenteel bemiddelen de wijkdienst en de sociale dienst van de stad Gent. Met een wetsaanpassing zal de politie sneller kunnen beslissen om krakers uit een pand te zetten. Die aanpassing van de wet is er echter nog niet, waardoor eigenaars voorlopig nog compleet machteloos staan. De eigenaars van de woningen zullen nog wekenlang moeten toezien hoe de Roma-zigeuners in hun huizen verblijven. De politie kan de krakers immers niet buitenzetten.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren