Tagtik

'EU-lidstaten krijgen 10.000 euro per legale migrant'

De Europese Commissie komt met een opmerkelijk voorstel om de lidstaten van de Europese Unie te motiveren om legale migranten op te nemen. In de hoop de illegale mensensmokkel aan banden te leggen, wil de Europese Commissie 50.000 vluchtelingen hervestigen en ze zo een veiliger en legaal alternatief aanbieden.

Om een uitweg te bieden aan de duizenden vluchtelingen die vastzitten in Libië, Egypte, Ethiopië, Niger, Tsjaad en Soedan, maar ook de vele Syriërs die in opvangcentra verblijven in Turkije, Jordanië en Libanon, wil de Europese commissie elke EU-lidstaat 10.000 euro schenken per legale migrant dat het toelaat.

"Als we deze kans niet aangrijpen, riskeren we alles wat bereikt is in gevaar te brengen en vast te lopen in een permanente staat van crisismanagement", verklaart Commissaris Avramopoulos, bevoegd voor migratie, het voorstel.

Ook wil de Europese Commissie dat migranten die geen verblijfsvergunning krijgen, ook daadwerkelijk terugkeren. Momenteel worden van de circa 1 miljoen mensen zonder papieren in de EU, minder dan een kwart daadwerkelijk teruggestuurd.

(Skwadra and by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren