Tagtik

Europa geeft Francken gelijk: geen humanitair visum voor Syrisch gezin

Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat Europese lidstaten niet verplicht zijn om een humanitair visum te verlenen aan asielzoekers van wie het leven wordt bedreigd.

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, weigerde om een visum af te leveren aan een Syrisch gezin uit Aleppo dat via de Belgische ambassade met een humanitair visum naar België wou reizen om een asielprocedure te starten. De staatssecretaris vreesde dat veel vluchtelingen van overal ter wereld op deze manier naar België zouden kunnen afreizen.

Het gezin in kwestie ging in beroep tegen de weigering van Francken. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen legde de zaak voor aan het Europese Hof van Justitie dat hierover nu heeft beslist. Volgens het Hof valt de aanvraag enkel onder het nationale recht, niet onder de Europese visumcode.

Enkele dagen terug gaf staatssecretaris Francken toe "licht gespannen" toe te leven naar de uitspraak: indien Francken ongelijk had gekregen "verleggen we onze grenzen naar onze ambassades en consulaten", zo had de staatssecretaris verklaard.

"Het gezond verstand heeft gezegevierd", zo reageert de N-VA bij De Standaard. "Europa is aan een groot onheil, namelijk een oncontroleerbaar nieuw migratiekanaal, ontsnapt."

De visumkwestie is al enkele maanden een hot topic voor Francken: in een gelijkaardige zaak kreeg hij dwangsommen opgelegd omdat hij weigerde een Syrisch gezin met twee kinderen een humanitair visum te geven. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren