Tagtik

Fietsen wordt steeds gevaarlijker

Vlaanderen geeft steeds meer geld uit voor zijn fietsinfrastructuur, maar op pad gaan met de fiets is nog nooit zo gevaarlijk geweest. Dat blijkt uit een rapport van het Rekenhof over het Vlaamse fietsbeleid.

Het aantal fietsers dat gewond raakt bij een verkeersongeval lag volgens de cijfers van het Rekenhof in 2016 19 procent hoger dan in 2010. Het aantal doden en zwaargewonden neemt af, maar het aantal lichtgewonden stijgt enorm. De oorzaken? Enerzijds de opkomst van de elektrische fiets en anderzijds de gebrekkige infrastructuur, zo zegt de Fietsersbond.

"Minister Weyts heeft de mond vol over fietsen, maar de investeringen blijven achter. Het resultaat is dat we gewoon blijven aanmodderen", aldus Eva Van Eenoo, woordvoerster van de Fietsersbond, in De Morgen.

Volgens het Rekenhof wordt elk jaar amper 75 kilometer nieuwe fietspaden aangelegd, terwijl normaal gezien in 2012 een Bovenlokaal Fietsroutenetwerk (BFF), een netwerk van 12.000 kilometer fietspaden, klaar had moeten zijn. "In dit tempo duurt het dus nog bijna vijftig jaar voor we klaar zijn", aldus het Rekenhof.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren