Tagtik

Film zorgt voor spanning in Turkse gemeenschap

Sinds donderdag loopt de Turkse film 'Kurtlar Vadisi: Vatan' (‘Vallei der Wolven: Vaderland’) in de Belgische bioscoopzalen. De actiefilm komt voort uit de extreem populaire televisieserie 'Kurtlar Vadisi'.

Deze film is gebaseerd op de mislukte coup van juli 2016. President Erdogan acht de geestelijke leider Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep. Sindsdien zijn er regelmatig schermutselingen tussen aanhangers van Erdogan en Gülenisten.

"De acteur die het brein achter de coup gestalte geeft lijkt als twee druppels water op Gülen", aldus secretaris-generaal Özkan Yilmaz van Fedactio, de koepelorganisatie van Gülen-verenigingen, in HBvL. Hij vreest dat de film voor spanningen zal zorgen in de Turkse gemeenschappen in België.

In Hasselt worden elk jaar zo'n twintig Turkse films getoond in het Kinepoliscomplex. Tot nu heeft dit nooit voor problemen gezorgd, maar toch is de Hasseltse politie waakzaam: voor en na elke voorstelling zullen extra politiepatrouilles een oogje in het zeil houden.

(Fausto by Tagtik/Source: HBvL/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren