Tagtik

Foie gras geweerd uit Brussel

In het hele Brusselse Gewest is het voortaan verboden om foie gras te produceren. Een symbolisch verbod, want op het hele Brusselse grondgebied is er geen enkel bedrijf te vinden dat deze delicatesse maakt.

Samen met Frankrijk, Spanje, Bulgarije en Hongarije is België het enige land waar foie gras wordt geproduceerd. Tot tevredenheid van Groen en Ecolo verbiedt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) nu het dwangvoederen.

"Dwangvoederen komt neer op foltering van de eenden. Dat wil ik niet toestaan", aldus staatssecretaris Debaets. "Men dwingt de dieren om grote hoeveelheden voedsel naar binnen te werken. Dat levert de dieren veel stress op, en ademhalingsmoeilijkheden. De lever van de aldus gevoederde dieren kan een massa van 1 kilogram bereiken. In normale omstandigheden is dat amper 100 gram."

Vlaams Belang is minder te spreken over de nieuwe maatregel, aangezien er in Brussel geen enkele ganzenkwekerij aanwezig is: "Het verbod op dwangvoederen van ganzen in Brussel is even effectief als een verbod op het aanmeren van onderzeeboten op de Grote Markt", zo zegt VB-fractievoorzitter Dominiek Lootens die liever een verbod op onverdoofd slachten zou zien. (Fausto by Tagtik/Bron: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren