Tagtik

Francken betrapte al meer dan 100 'vakantiefraudeurs'

Het wordt steeds moeilijker voor erkende vluchtelingen om even heen en weer te vliegen naar hun gevaarlijk thuisland voor vakantie. Toch gebeurt dit fenomeen opvallend veel. Dankzij een goede internationale samenwerking met de buurlanden, kon staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al meer dan 100 dossiers overmaken aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

Erkende vluchtelingen mogen immers niet terugkeren naar hun thuisland aangezien ons land deze mensen net erkent omdat ze ernstig persoonlijk gevaar lopen in hun land van oorsprong. Wanneer deze mensen dan terugreizen naar hun thuisland, kan hun vluchtelingenstatuut onmiddellijk ingetrokken worden. "De vluchtelingenstatus is geen vodje papier. Het is de hoogste internationale bescherming die een individu kan krijgen. Terugkeren is logischerwijs totaal uit den boze, laat staan vakantie nemen", zegt Theo Francken (N-VA) in Het Nieuwsblad.

Het hoge aantal 'betrapte' vakantiegangers is te wijten aan de samenwerkingsakkoorden die België afgelopen jaar met Duitsland en Nederland afsloot. Veel vluchtelingen proberen immers via de luchthavens van Schiphol en Düsseldorf door de mazen van het net te glippen. Francken maakt eveneens werk van een samenwerking met Frankrijk. Ook stuurde de Belgische regering in april naar alle Belgische consulaten en ambassades instructies om waakzamer te zijn voor deze fraude. Het zijn vooral Afghanen en Irakezen die als erkend vluchteling toch nog even met vakantie proberen te gaan in hun thuisland, dit blijkt uit de recente cijfers die Het Nieuwsblad publiceerde.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren