Tagtik

Francken is geen regeringscrisis waard voor CD&V

Dat enkele leden van de CD&V een grote afkeer hebben tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is al langer geweten. Enkele christendemocraten vinden zijn uitspraken degoutant en verwerpelijk. Toch hebben ze er een regeringscrisis niet voor over.

Het is CD&V-minister van Staat Mark Eyskens die deze keer kritiek uit op Francken. Hij doet dat via Facebook met de volgende post: "Wat een erbarmelijk gebrek aan erbarmen bij sommige N-VA-politici die verkondigen dat mensen van de verdrinkingsdood redden in de Middellandse Zee een gevaarlijk aanzuigingseffect (sic) heeft. In beschaafde landen is de weigering om hulp te verlenen aan mensen in grote nood een misdrijf dat strafrechtelijk wordt vervolgd. Het 'eigen volk eerst'-nationalisme is dodelijk."

Na de post trad ex-Europees president, Herman van Rompuy, Eyskens bij. Ze vinden beiden dat het ‘eigen volk eerst’-nationalisme veel te ver gaat. Binnen de CD&V deelt een groot deel de mening van de twee ouderdomsdekens. Zowel de oude als de nieuwe generatie politici van CD&V veroordelen de uitspraken van Francken.

CD&V-parlementslid Nahima Laniri is bevoegd voor Franckens thema’s. Zij stoort zich vooral aan het feit dat de staatssecretaris het ene doet en het andere zegt. “Hij creëert heel bewust een beeld dat niet strookt met het daadwerkelijke beleid. Je kan er niet tegenin gaan, want dan ben je een softie en naïveling.”, zegt Laniri.

Er tegenin gaan is net wat de CD&V bewust niet elke dag doet. De partij beseft dat ze veel meer te verliezen heeft dan te winnen bij polarisering. De partij reageert dan ook enkel nog op controversiële uitspraken, want een regeringscrisis zijn de uitspraken allesbehalve waard voor de christendemocraten.

“Als we nog iets gedaan willen krijgen binnen de huidige regering kunnen we maar beter de uitspraken negeren.” Klinkt het binnen CD&V. “Laat de N-VA zich op deze manier maar zelf tegenkomen. De peilingen liegen er niet om. Wij blijven status quo, terwijl de N-VA al enkele procenten heeft verloren in vergelijk met de vorige verkiezingen.”, besluiten enkele leden van CD&V. (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren