Tagtik

"Froome pakte 18 seconden met geheim wapen"

De renners van Team Sky pakten zaterdag in de openingstijdrit in de Tour de France in Düsseldorf uit met een nieuwigheid: in hun pak werden stroken met aerodynamische bolletjes aangebracht aan de schouders en op de mouwen. Reglementair of niet?

"De bolletjes zijn geïntegreerd in de stof, er is dus niet aan de uitrusting toegevoegd. We kunnen de trui niet weigeren, voorlopig kunnen we er niets tegen inbrengen", zo vertelde UCI-commissaris Philippe Mariën bij Sporza.

Fred Grappe, een technische en wetenschappelijke analist van de Franse ploeg FdJ, wees op zijn website op een wetenschappelijke studie over het gebruik van zogenaamde 'vortex generators'. Volgens Grappe zou Froome met deze stroken een tijdswinst van 18 seconden hebben geboekt.

Team Sky plaatste vier renners in de top 10 van de tijdrit: Thomas (1e), Kyrienka (3e), Froome (6e) en Kwiatkowski (8e). De concurrenten kregen al een tik en verloren tijd op Froome: Richie Porte verloor tegenover de drievoudige Tourwinnaar 35 seconden, Nairo Quintana 36 seconden, Romain Bardet 39 seconden en Alberto Contador 42 seconden.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren