Tagtik

"Geef mannen meer geboorteverlof"

Presentator Thomas Vanderveken pleitte gisteren in het Eén-programma Cath & Gasten voor meer geboorteverlof voor vaders. Hij vindt dat vaders in een tweederangsrol worden geduwd.

Volgens Vanderveken missen vaders veel. "Het lijkt of we in een toneelstuk zitten. Mijn vrouw speelt de hoofdrol en ik speel de dwaze, stomme rol en na 10 dagen moet ik al weg.", zegt de presentator. Kleine dingen, zoals een lach, maak ik nu maar een paar uur per dag mee. 

Professor sociologie aan de VUB Igance Glorieux deelt de mening van Vanderveken om vaders meer geboorteverlof te geven. "In Zweden worden zowel vrouwen als mannen zelfs verplicht om drie maanden geboorteverlof te nemen. Daar is de situatie dus gelijk verdeeld. In België krijgt de vrouw een tweederangsrol op de arbeidsmarkt, omdat de man niet lang thuis mag blijven.", zegt Glorieux. 

Het systeem moet volgens de professor gelijk verdeeld worden. "Je kan er voor kiezen om de moeder de eerste zes maanden thuis te laten en daarna de vader zes maanden. Op die manier geef je beide ouders de kans om een band met het kind op te bouwen." (SKWADRA by Tagtik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren