Tagtik

Gevaarlijke nieuwe trend bij jongeren: lachgas snuiven!

Na Antwerpen en Lokeren maakt nu ook de stad Mechelen zich ernstige zorgen om een nieuwe trend bij jongeren: zij snuiven lachgas, ook wel 'slagroomgas' genoemd, dat in kleine ampullen wordt verkocht. Groot probleem: de jongeren kunnen heel gemakkelijk aan de ampullen geraken in nachtwinkels en via onlineshops zoals Bol.com.

Volgens de politie is het gebruik ervan heel gevaarlijk: het geeft een kortstondig euforisch gevoel, maar kan leiden tot ongevallen en gezondheidsproblemen zoals hartritmestoornissen, verlammingsverschijnselen en hersenschade bij veelvuldig gebruik. De politie vreest dat jongeren na gebruik van het lachgas ook makkelijk overstappen naar sterkere drugs, maar zo ver komt het volgens hulpverleners vaak niet.

"Het fenomeen mag in mijn ogen niet te veel aandacht krijgen", zo zegt Tino Ruyters van het drughulpcentrum Free Clinic in Antwerpen in Het Nieuwsblad. "Hulpverleners pakken het beter discreet aan. Uit stoerdoenerij proberen jongeren iets nieuws, maar de meeste jongeren stoppen er al snel weer mee." (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren