Tagtik

Gigantische rel tussen EU en ngo's over dodelijke vluchtelingenroute Libië-Italië

De Europese ministers en staatssecretarissen bevoegd voor Binnenlandse Zaken, Migratie en Justitie vergaderen vandaag in het Estse Tallinn over de nieuwe toestroom van vluchtelingen aan de Europese grenzen.

Dit jaar kwamen in Italië al 85.000 mensen aan vanuit Libië, waardoor het opvangsysteem onder grote druk komt te staan. Europa overweegt nu om de Libische kustwacht te versterken om de situatie iets beter onder controle te kunnen krijgen. Vele Libiërs proberen immers via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee Italië te bereiken om in Europa een leven te kunnen opbouwen. Deze route is zeer omstreden en gevaarlijk.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International was 2017 het dodelijkste jaar tot nu toe voor de route tussen Libië en Italië. "In de eerste helft van 2017 zijn meer dan 2.000 mannen, vrouwen en kinderen gestorven op de Middellandse Zee. Dat is te vergelijken met drie volle Jumbo Jets die neerstorten", zegt Iverna McGowan van Amnesty International in het VRT-journaal. "Het beleid van de Europese Unie om mensen te stoppen om naar hier te komen, om het aantal schepen te verminderen, heeft geleid tot een toename van het aantal doden op zee", schiet de directeur van Amnesty International EU met scherp.

Belgisch staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vertoeft momenteel op de bewuste vergadering in Tallinn, maar laat via een telefonische reactie aan het VTM- en VRT-nieuws weten helemaal niet akkoord te zijn met deze beschuldigingen.

"Amnesty en die andere ngo's willen één ding en dat is dat alle vluchteligen en migranten, dus ook economische migranten, mensen die geen papieren krijgen, dat die moeten kunnen binnenkomen in Europa. Daar is echter geen enkel draagvlak voor bij mijn Europese collega's en al zeker niet in België. Dus we gaan echte vluchtelingen via hervestigingsprogramma's binnen vliegen, maar economische migranten niet want die mensen hebben hier geen toekomst", reageert Francken vanuit Tallinn waar hij samen zit met alle Europese bevoegde ministers om tot oplossingen te komen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM en VRT/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren