Tagtik

'Gouden combi auto-fiets-openbaar vervoer kan verkeersknoop ontwarren'

Gewoon de auto laten staan en het openbaar vervoer of de fiets nemen, lost het immense fileprobleem in België niet op. Dat zeggen verkeersexperts verrassend genoeg in deze Week van de Mobiliteit.

Het openbaar vervoer is op dit moment amper goed voor 11 % van het woon-werkverkeer. Dat moet drastisch de hoogte in, oordelen mobiliteitsexperts. "De wegen zijn oververzadigd, maar bij het openbaar vervoer en de fiets is nog wat marge. Maar veel mensen wonen op moeilijk bereikbare plaatsen. Het is onbetaalbaar om overal openbaar vervoer te voorzien", zegt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent) bij VRT NWS.

Toch is volledig overschakelen van de wagen op alleen het openbaar vervoer of de fiets ook geen volledige succesoplossing.

"De fiets op zich is geen alternatief voor de auto, omdat het wel goede deur-tot-deurbereikbaarheid oplevert, maar altijd botst op de beperking van afstand en snelheid. Bij de trein is het precies andersom. Alleen als je de trein en de fiets slim combineert, creëer je een systeem dat de auto kansloos maakt", zegt de Nederlandse mobiliteitsexpert Marco te Brömmelstroet (Universiteit van Amsterdam) bij VRT NWS.

Volgens te Brömmelstroet en andere gerespecteerde verkeersexperts moeten parkings, fietsinfrastructuren zoals fietsautostrades, maar ook veilige stalplaatsen en haltes voor het openbaar vervoer beter op elkaar afgesteld worden. Enkel op die manier kan het gigantische verkeersinfarct waar België al enkele jaren onder lijdt, genezen worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren