Tagtik

Het wordt gemakkelijker voor ouderen om minder te werken

De regering wil dat zestigplussers op de arbeidsmarkt niet volledig opzij geschoven worden en maakt het daarom vanaf 2018 financieel voordeliger voor hen om deeltijds te gaan werken.

De nieuwe maatregel uit het zomerakkoord houdt in dat bedrijven een premie zullen kunnen geven aan zestigplussers die ervoor kiezen om het rustiger aan te doen. Deze premie zal volledig vrijgesteld worden van sociale bijdragen en zal het loonverlies dat de werknemer lijdt wanneer hij vier vijfde zal werken, moeten compenseren. Toch komt de overheid nergens tussen en wordt de premie een afspraak tussen werkgever en werknemer, die dankzij de vrijstelling van sociale bijdragen realistischer moet worden. Ook komen er boetes voor bedrijven die vijftigplussers gewoon betaald thuis zetten en geen moeite doen om hen opnieuw te activeren, zoals bij ING en Proximus het geval was.

"We maken het wat aangenamer om te landen, zodat zestigplussers uiteindelijk niet plots moeten terugvallen op een uitkering. Het gaat dan over mensen die vier vijfde willen werken, die willen overstappen van ploegenarbeid naar een dagjob of gewoon naar een andere, rustige functie", reageert de woordvoerster van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren