Tagtik

Is nieuwe krakerswet niet streng genoeg?

De afgelopen maanden namen verschillende keren groepen mensen leegstaande woningen in. Ze verschaften zich toegang tot een eigendom dat niet van hen was en namen er hun intrek, de eigenaars stonden machteloos. Veel Gentse huisbazen hopen dan ook dat de nieuwe wet die donderdag gestemd wordt in het parlement, paal en perk stelt aan deze frustrerende toestanden.

Gents burgemeester Termont vindt de nieuwe wet echter niet streng genoeg. "De wet zoals die nu in de kamer komt, zal wel toelaten dat de politie krakers meteen uit een huis zet, maar de procureur krijgt daarna nog altijd 8 dagen de tijd om een uitspraak te doen. Ik vrees dat die krakers dan meteen een andere woning gaan bezetten, en dat het een kat-en-muisspel wordt. Ik vind dat die termijn voor de procureurs veel korter zou moeten zijn. Ik stel voor 12 uur, of 24 uur", reageert Termont bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Ook vindt Termont dat een burgemeester en het gemeentebestuur geen rol heeft in deze huidige wet. "Als ze willen dat een burgemeester maatregelen neemt, dan moet hij bevoegdheden krijgen en dat is niet het geval in de nieuwe wet. Een burgemeester die optreedt tegen krakers, is in overtreding en pleegt huisvredebreuk", zo ijvert Termont voor een aanpassing van de wet, nog voor deze donderdag in het parlement passeert.

Egbert Lachaert (Open Vld), die de wet indient, vindt de reactie van Termont absurd. "In Gent is men héél voorzichtig om op te treden tegen kraken, en interpreteren ze de wet nogal op hun eigen manier. In andere steden en gemeenten treedt men wel op, daar gooit men krakers wel meteen uit die panden. Wij maken speciaal een wet op vraag van meneer Termont, en nu zegt hij doodleuk dat hij daar niks mee gaat doen. We gaan alle vormen van kraken strafbaar maken, en nu staat de burgemeester nog te klagen. Ik begrijp helemaal niet meer wat hij en zijn partij SP.A nu eigenlijk willen", reageert Lachaert op de kritiek van Termont.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2 - De Morgen - VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren