Tagtik

Jaarlijks 650 boetes voor te traag rijden

Elk jaar schrijft de politie ongeveer 650 boetes uit aan bestuurders die te traag rijden op de openbare weg. Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu stelde hier een parlementaire vraag over aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Sinds 2013 worden er gemiddeld 150 boetes uitgeschreven voor mensen die te traag rijden op de autosnelweg, waar een minimum snelheid van 70 kilometer per uur geldt. Dat blijkt uit de cijfers die de minister vrijgaf.

Op de andere wegen is er geen minimumsnelheid, maar de politie kan er toch boetes uitschrijven. In de wegcode staat namelijk dat "geen enkele bestuurder de normale gang van andere bestuurders mag hinderen door abnormaal traag te rijden wanneer daar geen geldige reden toe is, of door plots te remmen wanneer dit niet om veiligheidsredenen vereist is." 

Sabien Lahaye-Battheu is tevreden dat niet alleen snelheidsduivels worden bestraft. Het Kamerlid vindt dat traag rijden ook bijzonder gevaarlijk kan zijn. " Vaste verkeerscamera's registreren geen abnormaal rijdende voertuigen. Dat is technisch en praktisch niet mogelijk, want anders zouden in een file alle voertuigen als overtreders worden gesignaleerd.", klinkt het. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren