Tagtik

Jambon: "Jihadkanker uitroeien!"

Veiligheidsminister Jan Jambon (N-VA) wil de harten van de jonge moslims terugwinnen. Dat vertelt hij in een interview aan HLN. "Maar ze moeten wel beseffen: die jihadkanker gaan we uitroeien. Enige pijn en ongemak valt dan niet te vermijden."

Bijna een jaar na de dramatische aanslagen in België, blikt Jambon terug. HLN vraagt zich af of de aanslagen in Brussel vermeden zouden kunnen worden: "Ja, na de bommen in Zaventem had ik sneller de Brusselse metro moeten sluiten. Misschien was het dan anders gelopen in Maalbeek. Maar wat schiet je daar nog mee op? De vraag is of de regering, politie, het gerecht en de inlichtingendiensten blunders hebben gemaakt die de aanslagen konden vermijden. Ik denk van niet, er zijn die dagen geen grove fouten gemaakt", antwoordt de minister eerlijk.

In de maanden na de aanslagen deed Jambon een wel heel erg opmerkelijke uitspraak die de Belgische en Europese pers maandenlang bezighield. Hij zou Molenbeek 'opkuisen'. Lukt dat ondertussen? "In een jaar los je geen probleem op dat decennia fout is gegroeid. Er zijn duizenden woonstcontroles uitgevoerd, drieduizend vzw's doorgelicht, een reeks drugslabo's gesloten. De gemeente Vorst, die geleid wordt door een PS-burgemeester, vraagt me om in het Kanaalplan te mogen stappen. Dat zegt toch genoeg over de impact ervan? Alle burgemeesters zijn tevreden. Al wil ik geen te luide hoerakreten lossen. Ik wil alleen zeggen dat wat beloofd is, wordt uitgevoerd. Om de drie dagen zijn er extra politiecontroles. De impact daarvan is voelbaar op straat." (Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren