Tagtik

Japanse plant gevaar voor Vlaamse verkeersveiligheid

De Japanse duizendknoop overheerst steeds meer de Vlaamse natuur. Omdat verkeersborden bedekt raken en asfalt zelfs vernield wordt door de plant, trekt het Agentschap Wegen en Verkeer aan de alarmbel.

De Fallopia japonica, beter bekend als de Japanse duizendknoop, komt oorspronkelijk uit Japan, maar heeft zich op korte tijd heel vlot weten aanpassen aan de Vlaamse natuur. Deze exotische woekerplant groeit maar liefst tien centimeter per dag en dat zorgt voor heel wat problemen. Ook helpt geen enkel legaal bestrijdingsmiddel om de Japanse duizendknoop te verdelgen.

Een Londense plantentuin haalde de Japanse duizendknoop jaren geleden naar Europa en sindsdien lijkt deze invasieve woekerplant bezig aan een ware verovering van onze contreien. Het is zelfs zo ver gekomen dat de veiligheid op de Vlaamse wegen in het gedrang komt door deze plant. De takken en bladeren gaan al gauw over wegen en verkeersborden hangen en de wortels van de Japanse duizendknoop kruipen over fietspaden en kunnen zelfs funderingen en verhardingen zoals asfalt beschadigen. In Nederland zorgt de plant zelfs al voor schade aan huizen. Zover is het in Vlaanderen voorlopig nog niet, maar experts zoeken met de moed der wanhoop naar een geschikt verdelgingsmiddel.

"Mijn hoop rust momenteel op testen in het Verenigd Koninkrijk met een bladvlo. Het gaat om een Japanse soort die de Britten proberen te kweken en uit te zetten. Die eet alleen Japanse duizendknoop. Als het experiment lukt, kunnen we die vlooien misschien ook in Vlaanderen uitzetten", vertelt Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur- en bosonderzoek in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren