Tagtik

Jongeren moeten te lang wachten op psychische hulp

Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) vroeg aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in het parlement hoelang voor jongeren de wachttijd voor een eerste gesprek met de Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) bedraagt.

Minister Vandeurzen onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat wie in 2016 een ernstig psychisch-psychiatrisch probleem had, ongeveer 45.56 dagen moest wachten op een eerste intakegesprek. Dat is een stuk langer dan voordien, zo bedroeg in 2008 de wachttijd nog 33.5 dagen.

Kinderen moeten zelfs nog langer wachten dan iets oudere tieners, ontdekte Anseeuw. "Zij moeten gemiddeld zestig dagen wachten op een eerste gesprek, hoewel net zij een heel belangrijke groep zijn. De helft van de psychische problemen bij volwassenen ontstaat voor de leeftijd van 14 jaar." Anseeuw wijst de centra niet met de vinger, maar vraagt een grondige hervorming van de Vlaamse gezondheidszorg en streeft naar een geïntegreerd zorgaanbod.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkent dat de wachttijden groeien en dat dit niet de bedoeling is. Vorige week kondigde Vandeurzen nog aan dat hij 1 miljoen euro extra investeert om psychische problemen bij de jeugd sneller te detecteren en te behandelen. Ook aanvullende online hulpverlening wordt verder uitgewerkt, meldt De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren