Tagtik

Kan de Vlaming wel nog in zijn eigen streek wonen?

Het 'Wonen-in-Eigen-Streek'-idee werd reeds in 2009 gelanceerd door de Vlaamse regering. Dit met de bedoeling om enerzijds betaalbaar wonen in de eigen regio te bevorderen. Anderzijds om de verfransing van de Vlaamse rand rond Brussel tegen te gaan. In 2012 kantte het Europees Hof van Justitie zich tegen dit voorstel, het Grondwettelijk Hof deed een jaar later hetzelfde.

Nu, vier jaar later, wil N-VA het dossier opnieuw op tafel leggen. Deze maal is er sprake van 104 Vlaamse gemeenten die binnenkort woningen of gronden zouden kunnen voorbehouden voor personen uit de eigen streek. Om in aanmerking te komen moet er niet enkel een band zijn met de gemeente, maar mogen kandidaat-kopers ook niet te veel verdienen én ze mogen nog geen vastgoed bezitten.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys van N-VA zegt hierbij te willen focussen op mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar ook niet over voldoende middelen beschikken om alleen op te boksen tegen de stijgende vastgoedprijzen.

De nauwe band met een gemeente kan gevormd zijn op verschillende manieren. Je kan er geboren zijn of er minstens al tien jaar wonen. Ook kan de band er zijn omdat je er minstens halftijds aan de slag bent met een arbeidscontract van onbepaalde duur of omdat je kinderen er naar school gaan.

Verder zal er dus ook gekeken worden naar je inkomen en of je al dan niet al een huis bezit. Met deze zaken werd in het eerste decreet geen rekening gehouden, dit stuitte toen dan ook op kritiek van het Grondwettelijk Hof.

Om in aanmerking te komen mag  je nog geen woning of grond bezitten en je inkomen mag niet te hoog zijn. Concreet betekent dit voor een gezin met twee kinderen dat er een maximaal jaarlijks inkomen mag zijn van 72.815 euro.

"Wie via dit decreet een woning koopt, moet er ook twintig jaar in wonen. Wanneer hij of zij vroeger verkoopt, moet de woning verkocht worden aan iemand anders op de wachtlijst van Wonen In Eigen Streek, of moet er een financiële compensatie worden betaald", zegt Parys.

Iedere gemeente zou zelf mogen beslissen om de Wonen-In-Eigen-Streek maatregel al dan niet toe te passen. Lorin Parys geeft wel toe dat dit grote gevolgen zal hebben voor de bouwplannen van projectontwikkelaars en van de overheid. Een bouwontwikkelaar zal 20 procent van de loten moeten verkopen aan mensen uit de streek. Bij een bouwproject van de overheid is dit zelfs 40 procent.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren