Tagtik

'Kans op miskraam gevoelig lager dankzij vitamine b'

Zwangere vrouwen die vitamine b slikken zouden minder kans hebben op een miskraam of een baby met een afwijking. Dat concluderen Australische dokters na jarenlang onderzoek. Het nieuws raakte vandaag bekend.

Belgische artsen nuanceren die uitspraak echter en prediken voorzichtigheid. Ze roepen op om zeker niet zomaar vitamine b te beginnen slikken. "De meeste miskramen hebben immers niets te maken met vitamine b3, maar met chromosoomafwijkingen. Het kan dus heel belangrijk zijn, maar voor een hele kleine groep mensen", zegt professor Yves Jaquemyn, gynaecologie-diensthoofd van het UZ Antwerpen, in het VTM-nieuws.

Professor Sally Dunwoodie was de drijvende kracht achter dit Australische onderzoek. Na twaalf jaar onderzoek vond het team van Dunwoodie dat vitamine b3 een essentiële rol speelt tijdens zwangerschappen.

"Het belang van de ontdekking is dat we een nieuwe oorzaak hebben vastgesteld voor afwijkingen bij de geboorte en herhaaldelijke miskramen. Maar nog belangrijker is dat we tegelijkertijd ook een mogelijk preventiemiddel hebben ontdekt: niacine of vitamine B3", vertelt ze aan een VTM-journalist.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM-nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren