Tagtik

Karel De Gucht: "Met Le Pen als Franse presidente valt Europa uiteen"

Niet de brexit of de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president zijn grote kantelmomenten in onze moderne geschiedenis. De Franse presidentsverkiezingen in april kunnen dat wel worden, zo meende Karel De Gucht, voormalig Europees commissaris, maandagavond in 'Van Gils en gasten' op één.

"Als Marine Le Pen in april de president van Frankrijk zou worden, dan denk ik eerlijk gezegd dat dat wel een geschiedenisbreuk zou zijn, met name voor Frankrijk en voor de Europese Unie. De Europese Unie zoals we die nu kennen, valt dan uit elkaar," aldus De Gucht. Als Le Pen Frankrijk uit de monetaire unie haalt, wordt dat land met zijn grote overheidsschuld niet meer te financieren, zo zegt de Open Vld-politicus.

Vorige week noemde Van Gucht de extreemrechtse Franse politica nog een 'viswijf'. "Ik heb haar verschillende keren horen spreken in het Europees Parlement en ze is zeer brutaal. Ik heb overigens niets tegen viswijven: alleen zijn ze meer geschikt om vis te verkopen dan voor iets anders," zo zei De Gucht daarover in het televisieprogramma. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren