Tagtik

"Koning Filip ging zijn boekje te buiten"

Koning Filip bracht dinsdag een werkbezoek aan het Vlaams Parlement en deed een opmerkelijke uitspraak: "De provincies zijn de hoekstenen van het land." Daarmee reageerde hij op het standpunt van enkele partijen die de provincies willen afschaffen.

Volgens de N-VA gaat de koning zijn boekje te buiten, want "een niet-verkozen staatshoofd mag geen politieke stellingnames doen", aldus fractieleider Matthias Diependaele van de N-VA bij Het Nieuwsblad. De partijleden van de N-VA waren niet aanwezig bij het bezoek van de koning, op parlementsvoorzitter Jan Peumans na.

Voor de andere partijen is de uitspraak van de koning geen commotie waard. "De koning sprak nooit een waardeoordeel uit. Dit is spijkers zoeken op laag water”, zo zegt fractieleider Bart Somers (Open VLD). "Het bezoek van de koning is vooral een belangrijke symbolische daad, want het is een erkenning van het Vlaams Parlement." Ook CD&V en Groen reageerden op gelijkaardige wijze. Zij hadden alleen vragen bij de afwezigheid van de N-VA: "Het is een kwestie van elementaire beleefdheid om een staatshoofd op een fatsoenlijke manier te ontvangen", aldus CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Het paleis bevestigde alleen dat over de provincies werd gepraat. Van de afwezigheid van de N-VA'ers maakte het verder geen punt. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren