Tagtik

Krijgt bakker boete omdat hij 'gemotiveerde meisjes' zocht?

Een bakker uit Izegem ging op zoek naar nieuw personeel. Om de klanten te bedienen zocht hij verkoopspersoneel. In de vacature die hij uitschreef, vroeg hij echter expliciet naar vrouwelijke kandidaten. Dat kan niet door de beugel voor het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

"Gemotiveere meisjes", zo formuleerde bakker Jan Dierickx Visschers uit Izegem zijn oproep in een vacature. De man was zich van geen kwaad bewust, tot hij plots een brief in de bus kreeg van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Daarin werd de man gevraagd om zijn vacature te veranderen, op straf van boete. Een persoon die op grond van geslacht discrimineert, moet immers een fikse schadevergoeding betalen, op basis van een bruto verloning van zes maanden, staat in de brief te lezen.

"Bepaald soort werk leent zich nu eenmaal beter voor vrouwen en ander ­beter voor mannen. Zo zijn mijn bakkersgasten die in het atelier werken allemaal jongens. Ik spreek uit ervaring. In het ­verleden zijn hier nog jongens als verkoper komen werken, maar die konden hier niet aarden tussen de ­verkoopsters", verdedigt bakker Jan zich in Het Nieuwsblad. Hij hoopt inmiddels dat hij de monsterboete niet zal moeten betalen en dat er een gezonde discussie mogelijk is. "Ik heb in elk geval een duidelijke repliek met mijn visie opgesteld en aangetekend teruggestuurd naar die dienst", zegt hij.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren