Tagtik

"Kuifje is een meisje"

"Kuifje is een meisje en een aseksueel wezen": dat is althans de mening van Vincent Cespedes, een 44-jarige Franse filosoof.

"Voor Hergé was Kuifje altijd een meisje. Een androgyn en wellicht aseksuele roodharige met blauwe ogen", zo schreef de filosoof. Volgens hem had Hergé, de geestelijke vader van Hergé, het geheim zelfs toevertrouwd aan enkele intimi.

Van de 350 personages die voorkomen in de 24 albums van Kuifje zijn er slechts acht van het vrouwelijke geslacht. Als 'bewijs' voor het vrouwelijke karakter van Kuifje haalt Cespedes onder meer aan dat Kuifje graag een rok aantrekt, zoals in 'De Zwarte Rotsen' of 'Kuifje en de Picaro's'. Op de cover van 'De Juwelen van Bianca Castafiore' houdt Kuifje een vinger op zijn lippen, als teken van het geheim dat hij bewaart. Bianca Castafiore is eigenlijk een castraat, zo beweert de filosoof nog.

Over de figuur van Kuifje zijn al honderden studies geschreven. Sommige fans kunnen lachen met de beweringen van Cespedes, andere zijn er minder over te spreken. Het is ook niet de eerste keer dat er wordt geschreven over 'de vrouwelijke kant' van Kuifje: dat deed ook al de Franse filosoof Régis Debray in 1985.

(Fausto by Tagtik/Bron: The Times/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren