Tagtik

Limburg slechtste leerling op toelatingsexamen arts

Slechts 14,9 procent van de studenten uit de Limburgse middelbare scholen die zich inschrijven voor de toelatingsproef voor arts en tandarts, slaagt voor deze proef. Limburg is, op Brussel na, de slechtst scorende provincie in Vlaanderen.

Het hoogste slaagpercentage is voor West-Vlaanderen: daar lukt 24,4 % van de studenten in de proef. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (22,8%), Vlaams-Brabant (22,1%) en Antwerpen (21,2%). De kloof met Limburg (14,9%) en Brussel (12,9%) is groot.

Vanaf 2018 veranderen de spelregels voor de proef: er wordt vastgelegd hoeveel studenten morgen slagen en dus zullen alleen de besten mogen starten. Het is onduidelijk of dat iets aan het aantal starters per provincie zal veranderen.

De faculteit geneeskunde van UHasselt doet al inspanningen om de kandidaat-studenten te helpen bij de voorbereiding van de toelatingsproef. "We organiseren een tiental coachingsessies waar we leerlingen uit het middelbaar een jaar lang voorbereiden op dat examen. Die sessies starten nu, we hebben 550 plaatsen, daarvan zijn er nog 150 open. Van de studenten die deze lessen volgen, slaagt 20 procent", aldus decaan Stinissen bij HBvL.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren