Tagtik

'Massaal gevaar voor burn-out bij Belgen'

Het aantal Belgische bedienden met een verhoogd risico op burn-out is in drie jaar tijd met ruim de helft gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Securex bij een representatief staal van 1.552 Belgische werknemers.

Tussen 2014 en 2017 is het aantal bedienden dat lijdt aan een verhoogd risico op burn-out met 7 procent gestegen. In 2014 was dit nog 10 procent, in 2017 is het al opgelopen tot 17 procent.  Ze zijn uitgeput, hebben minder zelfvertrouwen en nemen mentaal afstand van hun werk.

Vooral jonge werknemers lopen meer risico, met een piek bij de dertigers. Vooral bij bedienden in de leeftijdscategorie van 35 tot 39 jaar ligt het percentage met 23% heel hoog. Volgens Securex is dit verontrustend, want deze groep werknemers "moet" nog lang werken.

Het stijgende risico op burn-out uit zich op de hele arbeidsmarkt. Arbeiders en bedienden lopen evenveel risico op een burn-out. Ook is er nauwelijks verschil tussen laag- of hooggeschoolden. Mannen en vrouwen worden er evenveel mee geconfronteerd. Verder stelt het onderzoek ook geen verschillen vast tussen sectoren.

Wie deeltijds werkt, loopt wel minder risico tegenover iemand die voltijds werkt. De cijfers dienen wel wat genuanceerd te worden volgens Heidi Verlinden, HR Research Expert bij Securex. "Doordat burn-outs steeds bespreekbaarder worden, geven werknemers makkelijker en sneller dan vroeger aan wanneer ze uitgeput raken", zegt ze bij VTM.

"Toch is het een signaal. De overheid kan werkgevers ondersteunen bij de preventie van burn-out door de ontwikkeling van een juridisch kader dat maatwerk, job crafting, en tijds- en plaatsonafhankelijk werken faciliteert en ondersteunt", stelt Verlinden voor.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren