Tagtik

Meer politie bij Kinepolis door Erdogan-film

In de bioscopen van Kinepolis draait 'Reis' (Turks voor 'chef'), een biopic over het jonge leven van president Recep Tayyip Erdogan. Het is geen toeval dat de film precies nu in de zalen komt. Volgens Dirk Vermeiren, van 2002 tot 2014 correspondent voor de VRT in Turkije, is de film een politiek pamflet die de Turkse gemeenschap in Europa moet overtuigen om in april 'ja' te stemmen in het referendum dat de Turkse president meer macht moet geven.

"Ik denk dat de vrouwen in de film maximum twintig lijnen tekst hebben", zo zegt Vermeiren in Het Belang van Limburg over de film. "En er komt één man in voor die alcohol drinkt. Hij is meteen de grootste loser van het verhaal: verslaafd, corrupt en iemand die zijn eigen kind mishandelt."

Bij Kinepolis, dat jaarlijks zo'n 30 Turkse films programmeert ziet men geen graten in het programmeren van wat sommigen een propagandafilm noemen. "We nemen geen politiek standpunt in het programmeren van 'Reis'. De film bewust niet programmeren, dat zou pas een politieke stellingname zijn", aldus Kinepolis-woordvoerster Anneleen Van Troos.

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad is op de hoogte van de programmatie van de film die gevoelig kan liggen bij sommige mensen. Daarom zullen meer patrouilles rond de bioscoopzalen een oogje in het zeil gaan houden. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren