Tagtik

Meest gevreesde Belgische IS-strijder is niet dood

Begin augustus werd de dood gemeld van Tarik Jadaoun. Die 28-jarige Belgische IS-strijder uit Verviers werd door experts beschouwd als de opvolger van Abdel­hamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs.

Aanvankelijk werd gedacht dat hij omgekomen was bij gevechten rond de Iraakse stad Mosoel. Aan de berichten werd eerst getwijfeld, omdat veel IS-strijders hun eigen dood in scène zetten om dan ongehinderd naar Europa te kunnen terugkeren. Omdat zoveel bronnen zijn dood bevestigden, ging men ervan uit dat Jadaoun echt was omgekomen.

Volgens bronnen van De Standaard is Jadaoun echter nog altijd in leven. Bij de gevechten rond Mosoel zou hij gevangengenomen zijn en nu in een cel zitten onder controle van Koerdische strijders. Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden hem daar hebben ondervraagd.

Jadaoun was te zien in een filmpje waarin IS de aanslagen in Zaventem en Maalbeek opeisten. Hij is de tweede Belgische IS-strijder die in Irak in een cel zit. De kans dat zij worden uitgeleverd is heel klein: Irak beschouwt jihadi's als oorlogsmisdadigers die in Irak moeten terechtstaan.

(Fausto by Tagtik/Bron: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren