Tagtik

"Mijn vader heeft mij tussen mijn 5e en mijn 9e misbruikt"

De Vlaamse auteur en columnist Griet Op de Beeck was maandag te gast in 'De wereld draait door', een talkshow met Matthijs van Nieuwkerk op de Nederlandse televisie. De 44-jarige Turnhoutse kwam er haar nieuwe boek 'Het beste wat we hebben' voorstellen. Een rode draad door haar nieuwste roman is incest. Op de Beeck sprak eveneens voor het eerst openlijk over het seksueel misbruik dat ze als kind door haar vader zelf moest ondergaan.

"Bij mij vond het misbruik plaats tussen mijn 5e en mijn 9e. Bij zo'n vroegkinderlijk misbruik zijn de hersenen letterlijk niet genoeg ontwikkeld om talig op te slaan wat is gebeurd", vertelt ze oprecht aan tafel bij van Nieuwkerk. Het misbruik door haar vader heeft ze lange tijd weggeduwd, maar de invloed op haar dagelijkse zijn bleek immens. "Dit vertakt zich over alle aspecten van je leven. Je zelfbeeld, de relatie met je lichaam, maar ook een diepgewortelde zelfhaat."

De Vlaamse gaat al jaren in therapie om de gruwelijke feiten te kunnen plaatsen en verwerken. "Intussen heb ik wel beelden die van een dergelijke walgelijke merkwaardigheid zijn dat mijn therapeut zegt dat je ze niet verzint als je het niet hebt meegemaakt. Ik heb ook een lijst met secundaire bewijzen van het misbruik gemaakt. Uiteindelijk kwam ik aan 107 dingen die samen onomstotelijk op misbruik wijzen", vertelt Op de Beeck over het misbruik dat haar vader toen ze kind was pleegde.

(Skwadra by Tagtik/Source and picture: De wereld draait door)

Ook dit kan u interesseren