Tagtik

Minder jeugdwielrenners? De schuld van Tom Boonen!

Met de Omloop Het Nieuwsblad trekt het wegwielrennen in België zich zaterdag op gang. De belangstelling is enorm, maar gaat het eigenlijk wel goed met het wielrennen in ons land? Enkele signalen wijzen op een toekomst die niet zo rooskleurig is. En dan hebben we het niet alleen over de vermindering van het aantal wedstrijden op Belgisch grondgebied.

De kans op een opvolger voor Tom Boonen, Philippe Gilbert of Greg Van Avermaet wordt ook steeds kleiner: het aantal nieuwelingen, junioren en beloften is in vrije val. Bij de nieuwelingen is er een daling van 20 procent ten opzichte van 10 jaar terug, maar bij de beloften zijn de cijfers dramatisch: daar bedraagt de daling 35 procent, zo becijferde Het Nieuwsblad.

Tien jaar geleden kreeg de wielersport een boost door Tom Boonen die in Madrid wereldkampioen werd en veel wedstrijden begon te winnen. "Als er al een Boonen-effect was, dan is dat met het einde van zijn carrière inderdaad uitgewerkt. Misschien hebben we inderdaad een Belgische Sagan nodig om opnieuw zo’n impuls te krijgen", aldus Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond bij Het Nieuwsblad. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren