Tagtik

Minister De Block reageert op omstreden borstkankerverzekering

Vrouwen die intekenen op de nieuwe Femina-verzekering bij verzekeraar AG Insurance, kunnen rekenen op een premie van 5.000 tot 10.000 euro als ze de diagnose kanker krijgen. Dit bedrag kan naar naar eigen keuze besteed worden aan ondersteunende extra's zoals huishoudelijke hulp, een schoonheidsbehandeling, een weekendje weg ... De nieuwe verzekering is er echter niet voor elke vrouw. Wie al kanker heeft gehad of ouder dan 50 is, komt niet in aanmerking. Borstkanker-vzw Think Pink reageert onthutst.

AG Insurance-woordvoerder Gerrit Feyaerts geeft wat meer uitleg over de nieuwe vrouwenverzekering bij VRT NWS. "Het is niet mogelijk om iedereen toe te laten om de verzekering betaalbaar te houden voor iedereen. We moeten daarin een keuze maken. Mensen met een hoger risicoprofiel maken dat de premie voor iedereen hoger zou zijn."

Think Pink vindt het an sich een goed idee dat wie de diagnose krijgt, financiële extra's kan krijgen. Maar vrouwen ouder dan 50 uitsluiten en vrouwen die al kanker hebben gehad, vindt de vzw ongehoord. "Vier op de vijf vrouwen met borstkanker zijn ouder dan 50 jaar, zij vormen de grootste risicogroep, en net zij worden uitgesloten. Dat is oneerlijk", regaeert de woordvoerder van deze vzw die sensibiliseert rond borstkanker.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet te spreken over de selectie die AG Insurance maakt. "Men doet aan risicoselectie. Men sluit vrouwen uit van ouder dan 50 jaar. Men sluit ook vrouwen uit die al een knobbeltje in de borst hebben moeten verwijderen, zelfs al was het goedaardig", reageert De Block verontwaardigd.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren