Tagtik

Moet Spanje zich voorbereiden op een tsunami?

Kan er nog eens een aardbeving komen voor de kusten van Spanje en Portugal, net zoals een beving die Lissabon trof in 1755 waarbij 50.000 à 75.000 slachtoffers vielen? Kan het Iberische schiereiland dan worden getroffen door een dodelijke tsunami?

Een veertigtal wetenschappers denken dat het mogelijk is en maakten de documentaire "La Gran Ola" ("De Grote Golf"). Volgens deze deskundigen is het niet de vraag of deze aardbeving zal plaatsvinden, maar wel wanneer. Ooit zal een grote tsunami Spanje en/of Portugal dus overspoelen.

Volgens de Daily Mail is de Golf van Cadiz de meest kwetsbare streek. Een gigantische golf zou heel wat schade teweegbrengen aan deze regio die hier niet op is voorbereid. De schade voor het toerisme in Spanje en Portugal zou niet te overzien zijn. 

"Het is de waarheid, geloof het of niet. Gedurende enkele dagen zullen grote gebieden niet geëvacueerd kunnen worden. Er zou geen elektriciteit, communicatiemiddelen of water meer zijn. Hele steden zoals Cadiz zouden moeten worden ontruimd", aldus regisseur Fernando Arroyo bij El Pais.

"En de regeringen doen niks. Alles wat moet gedaan worden, staat op papier. De politici zijn op de hoogte van het risico op een aardbeving. We zouden dat risico erg kunnen verminderen", aldus Mario Lopes, een Portugese wetenschapper.

(Fausto by Tagtik with LpR - Source: Daily Mail, El Pais/ Picture: YouTube)

Ook dit kan u interesseren