Tagtik

{Morning}Daarom verbiedt burgemeester eerste Brusselse vondelingenschuif

Vzw Corvia opende deze week de eerste vondelingenschuif op Brussels grondgebied. Naar Antwerps voorbeeld wou de vzw in de gemeente Evere een vondelingenschuif installeren waar ouders anoniem hun pasgeboren baby kunnen achterlaten.

In Antwerpen heeft de oprichter (zie foto) van de vondelingenschuif echter een akkoord met het parket, de politie en het OCMW. Aangezien kinderverlating bij wet strafbaar is, was dit essentieel om de vondelingenschuif er beschikbaar te stellen. In Brussel heeft de vzw Corvia echter niet zo'n akkoord, waardoor deze vondelingenschuif moet verdwijnen.

Burgemeester Pierre Muylle (PS) stuurde eerder deze week dan ook de politie op de vondelingenschuif af omdat hij ze ronduit illegaal vindt. De burgemeester van Evere vond dat de uitbating van de vondelingenschuif allesbehalve op punt staat. "Hoewel ik mij goed bewust ben van de sociale ellende waarin ouders die het ouderschap niet op zich kunnen nemen, zich kunnen bevinden, wil ik hen niet als enige oplossing het achterlaten van hun kind in deze infrastructuur geven, die bovendien in strijd is met de wet", zegt Muylle in Het Laatste Nieuws waardoor de vondelingenschuif in Evere voorlopig verboden is. "Er is geen enkele bijzondere overeenkomst getekend, niet met de gemeente Evere en evenmin met de politiezone Brussel-Noord, die moet tussenkomen wanneer een baby te vondeling gelegd wordt, zoals alle veiligheidsdiensten", staaft de burgemeester zijn beslissing.

Mathilde Pelsers van vzw Corvia benadrukt dat een vondelingenschuif in Brussel echt wel noodzakelijk is: "De moeders hebben de keuze hun baby te vondeling leggen in de bosjes of een vuilnisbak, maar nu is er het vondelingenluik en is er een echte tweede en anonieme keuze", prijst ze het initiatief, dat voorlopig opnieuw in de Brusselse wachtkamer werd gezet, in De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard - Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren