Tagtik

Mysterieuze gezondheidsproblemen treffen Amerikaanse diplomaten op Cuba

De afgelopen maanden zijn maar liefst 21 Amerikaanse diplomaten die verblijven op Cuba, het slachtoffer geworden van bizarre gezondheidsproblemen. Meer dan de helft van de Amerikaanse diplomatieke staf en hun gezinsleden worden daarom teruggehaald naar de Verenigde Staten.

De veiligheid van Amerikanen op Cubaans grondgebied lijkt in gevaar. Het afgelopen jaar hebben al meer dan twintig Amerikaanse diplomaten er onverklaarbare gezondheidsklachten gekregen. Oorsuizingen, tijdelijke doofheid, duizeligheid, hoofdpijn, tinnitus, vermoeidheid, slapeloosheid en geheugenverlies, het lijstje is lang. De Amerikaanse autoriteiten zijn het erover eens dat er kwaad opzet in het spel is. Maar wie wil de Amerikaanse diplomaten treffen op Cuba en vooral: hoe werden deze klachten veroorzaakt?

De eerste piste die de Amerikanen onderzoeken is die van sonische aanvallen. Hierbij wordt met een onhoorbare geluidsbron ultrasonische golven uitgestuurd die het menselijk gehoor niet kan waarnemen. De Cubaanse autoriteiten ontkennen elke mogelijke betrokkenheid. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dreigt er ondertussen mee om de Amerikaanse ambassade in Havana te sluiten. Een Amerikaanse functionaris liet weten dat de Amerikaanse diplomaten niet zullen terugkeren naar Cuba, alvorens er duidelijkheid is over de oorzaak van de medische klachten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren