Tagtik

Nachtwerk om files te vermijden? "Alleen bij 50% opslag!"

Twee containerterminals in het Antwerpse Deurganckdok blijven vanaf 20 maart op weekdagen 24 uur per dag open: door ook 's nachts te werken wil de Antwerpse haven op deze manier het verkeer op de Antwerpse ring overdag verminderen en files kleiner maken.

Niet alleen de dokwerkers moeten dan 's nachts aan de slag gaan, dat moeten ook de vrachtwagenchauffeurs. Die zijn het idee wel gunstig gezind... als zij dan ook de opslag krijgen die de dokwerkers krijgen: 50%. "Ik wil best 's nachts rijden in plaats van overdag. Maar dan wil ik wel 50% opslag omdat mijn bioritme helemaal door elkaar wordt gehaald", zo verwoordt een truckchauffeur het in Gazet van Antwerpen.

De kans dat hij die opslag krijgt, is heel klein, want voor vrachtwagenchauffeurs bestaat een beperkte regeling voor nachtwerk, zo weet Jan Sannen van de christelijke vakbond ACV-Transcom: "1,14 euro extra per uur voor chauffeurs jonger dan 50 jaar en 1,42 euro extra voor ouderen. En dan moeten ze nog vijf opeenvolgende dagen werken, waarvan minstens de helft nachtwerk." (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren