Tagtik

Nergens in Europa scoort Erdogan beter dan in Vlaanderen

Bij de Turkse verkiezingen in november 2015 stemde 68 procent van de Vlaamse Turken voor de AKP-partij van president Erdogan. Dit percentage is het hoogste van alle landen in Europa. Met 85 procent ligt het percentage alleen hoger in Libanon. In Vlaanderen ging 35 procent van de stemgerechtigden naar de stembus, goed voor zo'n 46.000 kiezers, zo meldt De Standaard.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Erdogan zijn ministers naar landen als België of Nederland stuurt om stemmen te winnen voor het referendum van half april dat de president nog meer macht moet geven. Volgens peilingen in Turkije wordt het een nek-aan-nekrace tussen het ja- en het nee-kamp.

De Turken in België stammen in grote mate af uit centraal-Anatolië in het binnenland van Turkije waar de AKP sterk staat. "Het is een arme en sterk religieuze regio waaruit heel wat Turkse gastarbeiders in ons land afkomstig zijn", aldus professor en Turkije-kenner Dries Le­sage van de universiteit Gent. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren