Tagtik

Niet besmet, maar toch nemen ze hiv-remmers in

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block besliste een maand geleden dat de overheid de hiv-remmer Truvada niet alleen terugbetaalt aan wie ziek is, maar ook aan wie risico loopt. Vooral homomannen beslisten daarop om ook de aidsremmer in te nemen, ook al zijn ze nog niet besmet met het hiv-virus.

"Vroeger ging elk seksueel contact gepaard met de schrik dat ik een ongeneeslijke infectie kon oplopen. Een onbezorgd seksleven is geen privilege van heteromannen," zo verdedigt Tom Devriese zijn keuze om de aidsremmer preventief te nemen. Volgens Het Nieuwsblad zijn er al meer dan 100 Vlamingen die dit doen.

Een doosje Truvada, met pillen voor één maand, kost 500 euro, maar patiënten betalen slechts 12 euro. Toch is het geen geldverspilling: "Wie geïnfecteerd raakt, moet levenslang medicatie nemen. Dat is vele malen duurder", aldus professor Steven Callens van het UZ Gent. Hij denkt dat het aantal besmettingen tegen 2030 met de helft kan afnemen, wat neerkomt op een besparing van 34 miljoen. Minister De Block rekent op een terugbetaling in 2017 van 1 miljoen euro.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren