Tagtik

Nieuw noodnummer voor 'lichte' gevallen: 1722

Wie af te rekenen krijgt met een noodgeval, kan binnenkort terecht op twee telefoonnummers: 112 voor echt dringende gevallen en 1722 voor noodgevallen die niet levensbedreigend zijn, zoals stormschade, wateroverlast of een wespennest. Met deze splitsing moet een overbelasting van het noodnummer 112 worden voorkomen.

De ministerraad beslist vrijdag over deze maatregel. Een datum voor de inwerkingtreding is nog niet bekend. Binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt al een tijd gewerkt aan de hervorming en de optimalisering van de dienst 112, met onder meer de ontwikkeling van een speciale app.

Volgens de vakbonden zal het extra nummer niet meteen voor een verbeterde dienstverlening zorgen en zullen mensen blijven bellen naar het nummer 112, het nummer voor dringende gevallen. "Als mensen naar de hulpdiensten bellen is het altijd dringend. Ook als 'gewoon' hun kelder onder water loopt. Dat is een begrijpelijke menselijke reactie", zo zegt Jo Schelstraete, ACOD-afgevaardigde van de noodcentrales, in De Morgen. Volgens hem moet het ministerie vooral werk maken van het wegwerken van de onderbemanning van de hulpdiensten. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren