Tagtik

Nieuwe wet om Erdogan uit België te houden?

Peter De Roover, Kamerfractieleider van de N-VA, heeft een wetsvoorstel klaar waarmee hij de Belgische regering wil laten beslissen welke buitenlandse ministers en staatshoofden naar België mogen komen om hier campagne te voeren.

"Het moet stoppen dat buitenlandse politieke vedetten hier voor commotie komen zorgen en standpunten verkondigen die een inbreuk zijn op de mensenrechten," zo klinkt de fractieleider. De Roover reageert met zijn wetsvoorstel op de commotie die de laatste weken ontstond over het bezoek van Turkse politici aan België om campagne te voeren voor het Turkse referendum van 16 april. In Nederland leidde hun bezoek tot zware rellen.

Alleen staatshoofden, ministers van Buitenlandse Zaken en eerste ministers zouden toestemming moeten krijgen om naar België te komen, voor buitenlandse parlementsleden geldt dit niet. De Roover beroept zich op het internationaal recht: de toegang tot een land mag worden geweigerd als de veiligheid van deze personen niet kan worden gegarandeerd.

Annemie Turtelboom van Open Vld reageerde al via Twitter: zij vreest dat dit voorstel voor willekeur zal zorgen. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

 

Ook dit kan u interesseren